As twa druppels wetter

Als twee druppels water; Like two drops water, almost the same.

De Friese meren zijn internationaal bekend. Water is belangrijk! Er zijn daardoor ook veel spreekwoorden en gezegden, die met water te maken hebben. Eén daarvan is de  uitdrukking “als twee druppels water”. Uiterlijk bijna hetzelfde, maar volgens de kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik innerlijk juist niet. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en dat geldt ook voor kunst en goede handgemaakte ontwerpen.

Twee Ankers, aquarel, Hannie Damen

Twee tassen, leer, Elbrich Wind-Wartena

Twee krabben in duizend korrels zand, pen en inkt, Nelleke Koot

Lichtobjecten: King and Queen. Allart Okx

Twee blaasbloemen, foto, Hanneke Luit

Kast, beukenhout, Arno van Valburg

Twee mutsen, Sjouck de Vries

Een voor jou en een voor mij, olieverf, Gerda Douma

mienskip.jpegmienskip_2.jpeg

mienskip_3.jpegmienskip_4.jpeg

 
 

Expositie 2017: Bijna Zwart-Wit

In het beeldend werken zijn zwart en wit elkaars tegenpolen; het grootste contrast tussen donker en licht. Tegelijkertijd kunnen deze twee tegenpolen niet zonder elkaar bestaan. De werken op de expositie laten niet alleen deze tegenstelling, maar ook vele grijsnuances zien.
 
Soms wordt naast het zwart en wit ook een extra kleur gebruikt, zoals het vleugje blauw of paars in het dynamische lichtobject “Rising Love” van Allart Okx. Hij maakt met de “glas in lood” techniek verlichte glazen tijdsbeelden. Okx heeft hier gekozen voor transparant glas op een wolken witte achtergrond. Samen met de gesoldeerde lijnen van de koperstrips is het resultaat “bijna zwart- wit.”

Ook Gerda Douma geeft aan haar schilderij met de “Lange Lijs” het bijna zwart-wit effect mee. Dit doet ze door donkerblauwe en lichtbeige olieverf te gebruiken. Het licht-donker contrast is hier prachtig in kleur weergegeven. Lange Lijs is de benaming voor een decoratie die eind 19e, begin 20e eeuw veelvuldig werd gebruikt op Maastrichts aardewerk.

Sjouck de Vries heeft speciaal voor deze expositie een aantal bijzondere kledingstukken in verschillende zwart-wit tonen gemaakt. Daarbij gebruikt ze meerdere verftechnieken waaronder het zeefdrukken.
 
Naast bovengenoemde werken zijn er krijt- en houtskooltekeningen, foto’s, collages, gebatikt papier, etsen, abstracte schilderijen, kleding, houten meubels, lampen, tassen, sieraden en werk van meerdere gastexposanten te zien.
 
De expositie “Bijna zwart-Wit” is te zien tot 18 januari 2018 in Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt 70 te Leeuwarden.
De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur
 
Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

Wat was er te zien op deze expositie?

Gerda Douma - Lange Lijs - olieverf

Hannie Damen - Waarheen?...... - aquarel. 

Elbrich Wind Wartena -
Bijna Zwart Wit - acrylverf

Allart  Okx - Rising Love- lichtobject

Sjouck de Vries - Bijna Zwart-wit - kunstige kleding.

Nelleke Koot - Varenblad
batik op handgeschept papier

"Bijna Zwart-wit op Texel" - foto - Hanneke Luit

 

 

"Hogere sferen" 2017

Met “hogere” sferen denken we meestal aan positieve gevoelens of stemmingen, die meer lijken te zijn dan onze “aardse” ervaringen. We denken aan mooie dromen en/of ontspannende, heldere of verheven gevoelens na meditatie. Toch heeft iedereen hierbij zo zijn eigen interpretaties en associaties. Ook de tentoongestelde werken op de expositie “Hogere sferen” laten  meerdere associaties en interpretaties van verschillende kunstenaars zien.

De aquarel “Kind in de natuur” van Hannie Damen laat een spelend kind op een prachtige dag op het strand zien. Hij gaat helemaal op in de beleving van de zon, het water, de zee en de lucht. “Als wij dit ervaren voelt het alsof wij in hogere sferen zijn.” vindt Hannie zelf. In deze aquarel wordt de sfeer van de beleving invoelbaar.
 Met de zogenoemde “sfeer”doosjes van handgeschept papier, geeft Nelleke Koot een heel eigen gevoel aan elk doosje mee. Elk doosje is een kunstwerkje op zich en bevat soms een kort gedichtje met een vaak humoristische boodschap, zoals het “doosje met een vreemde vrije vogel”.
 “Letterlijk in hoger sferen zijn de wolken” zegt Hanneke Luit. “De eindeloze formaties zijn iedere keer weer anders, ik kan er uren naar kijken”. De wolken op haar foto’s lijken soms tere witte veren of zijn dan weer bijna zwart en dreigend bij naderend onweer. Ook de roze, oranje tot rode luchten bij zonsop- of ondergang roepen hun eigen sfeer op.
 
De expositie “Hogere sferen” is te bewonderen tijdens de zomermaanden van 1 juni tot 30 september 2017 in de kunstwinkel Ogenblik, tweebaksmarkt 70, 8911KZ te Leeuwarden. Ogenblik is open op dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. U bent van harte welkom!
 
Naast bovengenoemde kunstenaars en ontwerpers is er ook werk te zien van Arno van Valburg; Sjouck de Vries; Allart Okx; Elbrich en Gerda Douma en de kleurrijke unieke lampen van onze vaste exposant Dick Dijkstra

Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

Wat was er te zien op deze expositie?

Kind in de natuur -
Hannie Damen -
aquarel. 36 x 54 cm.

Met een meditatiebankje
van Arno van Valburg
naar hogere sferen.

Budha - olieverf
"Schilderen is voor
Gerda Douma mediteren,
zij verkeert dan
in hogere sferen".

 

"In de wolken" - Hanneke Luit

"Liever een vrije vreemde vogel,
dan een kanarie in een kooi,
jij met je rare eigenwijsjes
eigenzinnig zingt zo mooi.
Prettig anders dan veel anderen
hoop dat jij niet zult veranderen."

Sfeerdoosjes - Nelleke Koot
handgeschept papier

' Breakthrough' - Allart  Okx
Tijdsbeeld (klok) 37 x 27 cm 
met waddenlicht uit hogere sferen.

Sfeervolle kunstige kleding -
Sjouck de Vries.

Hogere sferen betekent voor
Elbrich Wind Wartena
"niet vast omlijnd en licht".

 
 
 
 

 

 

Engelse drop, Gerda Douma

Nieuwe expositie "Kleur-rijk" 2017

I“Het wordt tijd om kleur te bekennen”. Dat moeten de kunstenaars en ontwerpers van Kunstwinkel Ogenblik gedacht hebben gezien de grote verscheidenheid aan kleurig werk, een vrolijk bont gezelschap, dat tijdens de nieuwe expositie: “Kleurrijk” wordt tentoongesteld. 
 
Zo heeft Gerda Douma zich laten inspireren door de zoete kleuren van Engelse drop (zie bovenstaande foto). “Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook lekker om op te eten.” Engelse drop is een soort snoepgoed dat bestaat uit een mix van verschillende lagen veelkleurige drop. Het lijkt net alsof je de met olieverf geschilderde dropjes zo van het doek kunt pakken en direct in je mond kunt steken.
Elbrich Wind-Wartena, één van de twee nieuwe maten bij Ogenblik, zegt: “Als ik denk aan kleur kan ik me rijk rekenen!” Haar prachtige unieke tassen zijn gemaakt van de mooiste, stukken van een huid, de randen of de doorleefde stukken. De tassen zijn verrassend van vorm, juist omdat zij hier gebruik van weet te maken. Veel van haar tassen dragen een verrassing met zich mee in de vorm van een klein gedichtje of een handgetekend patroon aan de binnenzijde.
De andere nieuwe maat bij Ogenblik is Allart Okx. Zijn specialiteit is het maken van kleurige lichtobjecten. Wie zijn ogen op de lichtobjecten van Allart Okx richt, bevindt zich al snel in een langzaam bewegend kleurenrijk. De vaak houten kastjes met glas in lood geven niet alleen licht, maar veranderen gedurende het etmaal ook langzaam van kleur. De dagelijks terugkerende lichtpatronen zijn uiteindelijk als vaste tijd of klok herkenbaar.

De expositie “Kleurrijk” is te zien vanaf 4 maart tot en met 13 mei 2017 in Kunstwinkel Ogenblik, Tweebaksmarkt 70, 8911KZ Leeuwarden. U bent van harte welkom!
Open:dinsdag t/m vrijdag van 12.00- 18.00 uur en zaterdag van 11.00 -17.00 uur.

Naast bovengenoemde kunstenaars en ontwerpers zijn er ook foto's te zien van Hanneke Luit; portretten van Hannie Damen; kunstige kleding van Sjouck de Vries; collage's handgeschept papier van Nelleke Koot; prachtige houten meubels van Arno van Valburg en de kleurrijke unieke lampen van onze vaste exposant Dick Dijkstra. 

Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

 

Wat was er nog meer te zien op deze expositie?

Unieke kleurrijke tassen.
- Elbrich Wind-Wartena

Prachtige houten meubels in de kleuren van de natuur.
- Arno van Valburg

Kleurige kunstige kleding, een ware blikvanger.
- Sjouck de Vries

Een kleurenfestival van kleine stukjes recycled papier.
- Nelleke Koot

Bloemenvormen, prachtige kleurenfoto's
- Hanneke Luit

Lichtobjecten, die gedurende de dag van kleur veranderen.
- Allart Okx

Lentekleuren.
- Hannie Damen

 
 

Expositie "Een andere kijk op Oud en Nieuw"

december 2016- maart 2017

In deze tijd van het jaar zijn we gewend om stil te staan bij de gedane zaken van het vorig jaar en tegelijkertijd om uit te kijken naar wat het komende jaar ons zal gaan brengen. We bedenken wat we willen realiseren of hebben allerlei goede voornemens. 
Voor de kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik is het thema “Oud en Nieuw” een mooie gelegenheid om oud en nieuw werk naast elkaar tentoon te stellen of om te laten zien dat oude verworvenheden en materialen weer een basis kunnen vormen voor nieuw creatief werk.
Zo heeft Arno van Valburg een prachtig klokje, gemaakt van beuken met slaap en appelhout. De wijzerplaat is gemaakt van een oud plankje met een bijzondere ronde tekening, dat al meer dan 30 jaar lag te wachten op zijn huidige bestemming.
Dat oude nog niet gedane zaken soms weer als nieuw zijn, door alleen maar een ander jasje laat Lucy Schaaphok zien met haar ingelijste monoprints op papier. Het is werk, dat nog nooit getoond is, maar nu wel te zien is in de kunstwinkel Ogenblik.
Joke Schepers laat tijdens deze expositie oud naast nieuw werk zien. Een dwarsdoorsnede van 35 jaar schilderwerk. Van minimalistisch naar ingetogen gelaagd of naar uitbundig expressief, van groot tot heel klein. Een van de vaste kenmerken door de jaren heen is het bijzondere kleurgebruik. Het is zeker de moeite waard om de verschillende stijlen van Joke Schepers in een keer te kunnen bekijken.
Vanaf 9 december 2016 tot 1 maart 2017 zal de expositie “Oud en nieuw” te zien zijn in Kunstwinkel Ogenblik. 

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Yvette de Koning met leren vazen, Wisselwerk, een groep van 6 zilversmeden, Doekla Steenhuis met sieraden, Marrie de Boer met kleurrijke beelden van keramiek, Douwe de Vries met etsen van Leeuwarden.

Meer informatie over hen is ook te vinden op onze Facebookpagina.

En onze vaste exposanten Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmans met haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

Kunstwinkel Ogenblik
Tweebaksmarkt 70
8911KZ Leeuwarden

Open: van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00-18.00 en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Extra open op zondag 18 december van 13.00 – 17.00 uur.

Fijne kerstdagen vanuit Ogenblik en een gelukkig en kunstig nieuwjaar!

www.ogenblik-leeuwarden.nl
 

Wat was er zoal te zien op deze expositie?


Gerecycled werk, papier, ingelijst.

- Nelleke Koot
 


Oud en Nieuw
Mijn oude werk en mijn nieuwe werk.
Olieverf op doek of paneel.
Voor iedereen herkenbaar.
Geschilderd met liefde en aandacht voor detail.

- Gerda Douma
 


Een eeuwen oude techniek voor een nieuw portret.

- Hannie Damen
 


Een mooie oude foto helemaal nieuw door een andere drager, namelijk een print op plexiglas.

- Hanneke Luit


Klokje van beuken met slaap en appelhout.

Een nieuw ontwerp van Arno van Valburg.

De wijzerplaat is gemaakt van een oud plankje met een bijzondere ronde tekening, dat al meer dan

30 jaar lag te wachten. Het heeft nu eindelijk zijn bestemming gevonden.


- Arno van Valburg
 

Oud werk ingelijst, monoprints, niet eerder vertoond. 

- Lucy Schaaphok
 


Joke Schepers stopt met haar werk te tonen bij Ogenblik. Het is tijd voor veranderingen. Oud en nieuw werk zullen tijdens deze laatste periode te zien zijn tot 31 januari.


- Joke Schepers
 


Winterwarme jurken en rokjes in verstilde kleuren

- Sjouck de Vries

Expositie "Herfst".

september-november 2016

De vakantie is voorbij en af en toe kunnen we nog even nagenieten van de zon. Hier en daar beginnen de eerste tekenen van het najaar, de herfst, al weer zichtbaar te worden. De gekleurde bladeren in het werk van Nelleke Koot lijken in een wervelwind op het handgeschepte papier rond te draaien. Zij gebruikt een zelf ontwikkelde collagetechniek, die tijdens het papierscheppen wordt toegepast. 


Hanneke Luit heeft een prachtige herfstfoto gemaakt bij het gedicht “Vogels” van Jan Hanlo: 

“Wiekelwakke vlindervleugels? 
Grijs of terracottakleurig 
Hemelsblauw of bleek als schelpen? 
Fladderen om bloemenkelken.? 
Naast een glad en zwart stuk marmer? 
Rusten door de zon verwarmde? 
Kopergroene hagedissen.? 
Soms ziet men een adder glippen? 
Fraai maar kwalijk om zijn beten 
Zigzagzigzag gaan zijn strepen.? 
‘t Sieraad dat de bomen dragen? 
Zijn hun ambergele blaren? 
En te midden van dit lover? 
Zitten geelgeveerde vogels.? 
Laten hier hun klanken dwalen 
Tureluren dromend samen.” 

Sjouck de Vries heeft haar eigenzinnige kledingontwerpen aan het komende najaar aangepast. Ze drukt afbeeldingen van vogels, bomen en bladeren op de zelfgeverfde stof van de kleding. 
Ook de andere kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik hebben zich laten inspireren door de herfst. 

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Hinke van der Werf met schilderijen gebaseerd op de Haagse School, Ingrid Brunsting met bijzondere beelden van klei en andere materialen, Thea Hoek met prachtig koperwerk. Meer informatie over hen is ook te vinden op onze Facebookpagina.
En onze vaste exposanten Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmansmet haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

Kunstwinkel Ogenblik
Tweebaksmarkt 70
8911KZ Leeuwarden

Open: van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00-18.00 en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Graag tot ziens bij Ogenblik!

Wat was er zoal te zien op deze expositie?


 

Dit gedicht en vooral de woorden wiekelwakke vlindervleugels en ambergele blaren inspireerden Hanneke Luit. Zij voegde foto’s van vlinders samen met een opname van een eikenboom in herfsttooi. 

- Hanneke Luit
 

- Sjouck de Vries

Genieten van de herfst.
Genieten van een  gedicht.
Genieten van koffie met een bonbon.

Schilderij '1 voor jou en 1 voor mij' olieverf op paneel.

- Gerda Douma

Wervelwind 
collage, handgeschept papier 

- Nelleke Koot


Voor het thema herfst schilderde Hannie Damen een portret van Anna, een meisje met haren in de kleur van herfstblaadjes

- Hannie Damen

Vogels,veren, bladeren, amberkleurig, turquoise. 
Schilderijen met gelaagde kleurige vogels en schilderijen met veelkleurige bladeren.

Vazen met veertjes en Japans papier. 

Lucky birds van klei in de mooiste kleuren liggen prettig in je hand.

En  het spreek woord zegt :Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht.


- Joke Schepers

Fladderend door het leven met lichtheid, de kracht van vlinders


- Lucy Schaaphok
 

Expositie "Blik op oneindig"

van 1 juni tot en met 4 september 2016

 De nieuwe expositie in de expositieruimte van Ogenblik heeft als thema “Blik op oneindig”. Dit onderwerp wordt heel letterlijk opgepakt door Gerda Douma met haar schilderij “Blik op oneindig Leeuwarden.” Zij maakt olieverfschilderijen op doek of paneel. Naast landschappen, schildert zij vooral oude voorwerpen, die sporen van de gebruiker vertonen, zoals antieke tegels, lege en gevulde kommen en antieke schalen van aardewerk. Haar werk is voor iedereen herkenbaar.

Hannie Damen geeft Marilie, portret van een jong meisje, een “blik op oneindig”. Dat wat in de toekomst gebeuren kan, ligt nog geheel open. Zelf schrijft ze bij deze aquarel: “Blik op oneindig, wat zijn ze lijvig..., meisje met beren, wat kan je nog deren?

De blik op oneindig en wegdromen in "fantastische landschappen" geeft een heerlijk gevoel. Het geeft de verbeelding de ruimte maar ook de onbeperkte mogelijkheden. De landschappen lijken zo verstild, terwijl alles in de natuur toch in beweging is. Lucy Schaaphok vertoont in deze expositie ander werk dan gebruikelijk: verstilde vergezichten, waddenkleuren en blauwe luchten.
Naast bovengenoemde kunstenaars hebben ook de andere maten van Ogenblik zich laten inspireren door dit thema: Hanneke Luit met kleurrijke foto’s, Nelleke Koot met oneindig veel vogeltjes, Arno van Valburg met mooie meubels, Sjouck de Vries met kunstige kleding en Joke Schepers met haar sfeervolle schilderijen.

De expositie: “Blik op oneindig!” is te zien tot 4 september 2016 in kunstwinkel Ogenblik.
 

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Tineke Szarzynski met beelden van steen en hout en objecten van giethars en herbruikbare materialen (abstract en figuratief), Gerrie Paulusma met schilderijen met bloemen en andere kleurrijke schilderijen. Marjan van Schaik met prachtige objecten en schalen van glas.
En onze vaste exposanten Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmansmet haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

Kunstwinkel Ogenblik
Tweebaksmarkt 70
8911KZ Leeuwarden

Open: van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00-18.00 en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Graag tot ziens bij Ogenblik!

Wat is er zoal te zien in deze expositie?


 

Joke schepers heeft schilderijen en collages gemaakt. En daarbij de verschillende blikken van mensen gevangen. Naar binnen gekeerde blikken, open blikken, tevreden blikken, verwachtingsvolle blikken. Blikken die ontroeren, blikken gericht op de toekomst. Blikken op oneindig.

- Joke Schepers
 

 

Marilie.

Blik op oneindig

wat zijn ze lijvig...

meisje met beren

wat kan je nog deren?
 

- Hannie Damen


Blik op oneindig en tegen de stroom in.
Gemengde techniek, collage van Japans papier, acrylverf op doek

- Nelleke KootDe blik op oneindig en wegdromen in "fantastische landschappen" geeft een heerlijk gevoel. Het geeft de verbeelding de ruimte maar ook de onbeperkte mogelijkheden. De landschappen lijken zo verstild, terwijl alles in de natuur toch in beweging is. Lucy Schaaphok vertoont in deze expositie ander werk dan gebruikelijk: verstilde vergezichten, waddenkleuren en blauwe luchten.


- Lucy Schaaphok


 

Blik op oneindig, verstand op nul, dagdromen, navelstaren, kortom een moment voor jezelf, soms heb je dat even nodig.


- Hanneke Luit


 

Blik
Blik op
Blik op oneindig
Blik op oneindig Leeuwarden.


- Gerda Douma
 
Expositie Minsken, Minsken! 


Minsken, Minsken!

Het meest boeiende aan mensen is dat ze enerzijds zo verschillend lijken en dat er tegelijkertijd bijzonder veel overeenkomsten te ontdekken zijn. Vaak wordt gedacht, dat wat je aan de buitenkant ziet, alles vertelt over het innerlijk van de mens. Toch blijkt dit regelmatig niet het geval. Je open stellen en je laten verrassen door allerlei mensen, blijft een leuk en interessant proces.

Tijdens de expositie “Minsken, minsken!” in Kunstwinkel Ogenblik zullen de meeste bezoekers ook door het tentoongestelde werk verrast worden. Zo hebben de portretten van Hannie Damen een sterk karakter. Zij weet de uitstraling van de afgebeelde personen heel natuurlijk weer te geven. Het portret is duidelijk meer dan een plaatje. Hannie maakt gebruik van de aquareltechniek, die ze op een heel eigen wijze heeft ontwikkeld. Het resultaat is, dat de portretten diep van kleur zijn .

Hanneke Luit heeft bijzondere foto’s van mensen in “gewone” situaties. Zelf zegt ze: “Wat is er leuker dan het fotograferen van mensen in het dagelijks leven, gewoon zoals ze zijn: op reis, bezig met hun hobby, thuis, op straat, blij, verdrietig, oud en jong, groot en klein.” De foto met de vele drukke mensen op het station heeft Hanneke zo gemaakt, dat het “gewone” toch enigszins vervreemdend werkt.

De mensen in de schilderijen van Nelleke Koot zijn vooral interessant doordat er voor de kijker nog veel zelf in te vullen is. Het gebruik van de felle kleuren geeft het werk een exotisch tintje. De afgebeelde personen zijn geen van alle perfect, maar juist daardoor uniek in hun schoonheid.

De expositie “Minsken, Minsken!” is vanaf nu tot en met 24 november te bewonderen. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 – 18.00 uur en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Saskia van Montfort met prachtige dierenzeefdrukken, Marsha Schellevis met glaskunst. Ook weer bijzonder werk van onze vaste gastexposanten: Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmans met haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

Saskia van Montfort gaat aan de slag in de winkel met zeefdrukken op 30 september. Kom haar zien werken en leer meer over zeefdrukken.

Kunstwinkel Ogenblik
Tweebaksmarkt 70
8911KZ Leeuwarden

Graag tot ziens bij Ogenblik!

Wat was er te zien tijdens deze expositie?


 

Mensen spelen bijna altijd een rol in de kleurrijke schilderijen van Joke Schepers. Soms archetypisch dan weer summier aangegeven met enkele lijnen en vlakken.Voor deze expositie heb ik speciaal een serie Minsken gemaakt: collageschilderijen in aardtinten met bladgoud en koper als accent.
- Joke Schepers


Tjeerd, dierenvriend.
Kwibus, mensenvriend.
Lekker warm op'e knibbels.
Genieten allebei.

- Gerda Douma


Hoeveel mens is de mens? Hoeveel is de mens zichzelf? Hoeveel houdt de mens van zichzelf verborgen? Hoeveel mag er zichtbaar zijn? De verborgen mens...
- Lucy Schaaphok

Mijn schilderijen zijn nog niet helemaal af. Je kunt het beeld daarom zelf aanvullen.

Geen van de afgebeelde vrouwen zijn perfect,. Juist niet-perfecte mensen, vind ik zo mooi!

- Nelleke koot


Wat is er leuker dan het fotograferen van mensen in het dagelijks leven, gewoon zoals ze zijn:  op reis, bezig met hun hobby, thuis, op straat, blij, verdrietig, oud en jong, groot en klein.

- Hanneke Luit


Hannie Damen schildert portretten.
Haar stijl kenmerkt zich door een natuurlijke weergave van de persoon en diep doorgewerkte kleuren.
Ze werkt in opdracht.

- Hannie Damen21 maart 2015 feestelijke middag bij Ogenblik


Wij bestaan inmiddels alweer 1 jaar op de Tweebaksmarkt en gaan dit vieren! 21 maart, het begin van de lente, leek ons daar een geschikt moment voor.

Wij vieren dit moment ook graag met jou als geïnteresseerde in onze kunstwinkel en nodigen je daarom uit om van 16.00 - 17.00 uur een glaasje met ons te heffen op 1 jaar kunst en design in onze winkel. We laten ook met trots onze nieuwe inrichting en expositie zien.

Naast het heffen van een glas hebben we nog een verrassing in petto.

 We openen dit feestje om 16.00 uur met een openingsspeech. Wees welkom op de Tweebaksmarkt 70 in Leeuwarden.


Vanaf 3 maart Expositie Droombeelden


Ieder mens schijnt te dromen. Het “leuke” van dromen is dat alles kan gebeuren, je kunt fantaseren, wensen laten uitkomen en prachtige utopische beelden laten ontstaan. Aan de andere kant zijn er ook de “enge” dromen, de “nachtmerries”, maar deze donkere kant van het dromen is niet terug te vinden op de nieuwe expositie in Kunstwinkel Ogenblik. De 8 kunstenaars en ontwerpers hebben zich vooral door positieve droombeelden laten inspireren. Rond al het werk op deze tentoonstelling hangt een positieve lichte sfeer. 

Zo heeft Arno van Valburg een bijzondere “droom”kast gemaakt. De tekening in het beukenhout van de twee deurtjes zijn elkaars spiegelbeeld. Samen vormen de deurtjes een nieuw beeld, waar je fantasie mee aan de haal kan gaan. Technisch gezien is het maken van het spiegelbeeldeffect geen sinecure: Het warrige beukenhout heeft een sterke neiging tot krom trekken en scheuren tijdens de bewerking. Gezien het resultaat lijkt Arno daar geen moeite mee te hebben.

De handgemaakte droomjurk van Sjouck de Vries is gemaakt van glanslinnen. Zij verfraait haar kleding met eigengemaakte zeefdrukken en geeft, door de naden aan de buitenkant te laten zien, haar kleding een extra kleuraccent. 

Hanneke Luit combineert verschillende foto’s en maakt er een natuurlijk geheel van. Zo gebruikt ze een foto van een klein meisje, die ze met verschillende foto’s van bloemen en/of metalen objecten, samen laat smelten tot een dromerig geheel. 

De expositie is te zien vanaf 3 maart tot en met 1 juni 2015. 

Kunstwinkel Ogenblik is open van dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

Ook zijn er weer bijzondere gastexposanten: Ton de Vreede met bijzondere glaskunst, Sibrich Veenland met keramiek, Dick Dijkstra met zijn unieke lampen, Gelske Koopmans met keramiek, Wilma Koolen met schilderijen en foto's en Elbrich Wind met bijzondere tassen.

Kunstwinkel Ogenblik, 

Tweebaksmarkt 70 in Leeuwarden

Open: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur

 
 
Graag tot ziens bij Ogenblik!
 

 

Wat was er te zien tijdens deze expositie?


 

 

Verdwijnen in droombeelden, een andere wereld...
- Lucy Schaaphok


De tekening van slaap in warrig beukenhout wordt door Arno van Valburg gebruikt in o.a. kastdeurtjes.
De tekening van de twee deurtjes zijn spiegelbeeld van elkaar, waardoor je fantasie er mee aan de haal gaat.
Een beukendroom.
- Arno van Valburg


"A dream is a wish your heart makes"
- Walt Disney
Schilderen komt uit mijn hart. 
Mijn schilderijen, mijn droombeelden
- Gerda Douma


Een “bijgestelde” droomjurk.
Realistisch qua vorm, maar oh zo mooi.
Het glanslinnen, de prachtige kleuren en
zeefdrukken, En alles handgemaakt!
- Sjouck de Vries

Mijn schilderijen kunnen nog alle kanten op ze lijken nog geen vaste vorm te hebben.
Laat het inwerken en droom mee naar niet bestaande werelden en beelden......... dreambylden
- Joke Schepers


Als kind wilde ik vaak, dat ik met alle dieren
om me heen zou kunnen praten. Ik wilde met
een vogel heel ver weg vliegen of heel lang
onder water blijven zoals de vissen dat
kunnen. In mijn dromen en later in mijn
 tekeningen lukte me dat aardig. 


- Nelleke Koot
 

Wegdromen
- Hannie Damen


Droombeelden. Misschien wel omdat ik zelf
meestal niet meer weet wat ik heb gedroomd
vond ik het leuk om ze te verzinnen. Dit is
Anne in een mooie kleurrijke droomtuin. 

- Hanneke Luit


 

Vanaf 3 december thema 'LICHT' centraal


We vinden de aanwezigheid van licht zo vanzelfsprekend, dat we er vaak niet bewust van zijn. Toch is licht het belangrijkste element om te kunnen zien. Het maakt allerlei dingen zichtbaar. Daarnaast is licht heel belangrijk voor ons gevoelsleven. De meeste mensen worden blij van een stralend zonnetje; het maanlicht kan ons in een romantische stemming brengen. Met licht kan je een sfeer oproepen, warmte geven of juist de schaduwkant laten zien.

De kunstenaars en ontwerpers uit Ogenblik hebben elk het thema “licht” op een eigen wijze weergegeven in hun werk. Hannie Damen maakt prachtige portretten. “Marijn” is een zonnige aquarel, geschilderd in het licht van de lente. Lucy Schaaphok schildert bomen op verschillende soorten ondergrond, zoals steen, hout en doek. Zij weet door het gebruik van het licht elk werkstuk een eigen sfeer mee te geven.
In the deep of the night there is always some light – is een van de symbolische titels van de schilderijen van Joke schepers. Door de kleur en het contrast, lijken sommige delen in haar schilderijen oplichtend te werken. Licht is er ook in de meest letterlijke zin van het woord in de glazen schalen en vazen die bewerkt zijn met Japans papier, verlicht door led lampjes.

De expositie “Licht” is te zien van 3 december tot en met 7 februari 2015 in de kunstwinkel Ogenblik op de Tweebaksmarkt 70 in Leeuwarden. 

Wat is er te zien in deze expositie?


 

Lichtpuntjes, je kunt ze zoeken, je kunt ze ook zijn......
- Sjouck de Vries


Licht brengt leven en laat kleuren spreken.
Ik word er vrolijk van. Een mooie lichtval
laat me mijn camera pakken. Licht
inspireert mij om te gaan fotograferen.

- Hanneke Luit


Kale bomen in de winter geven prachtige
taferelen in het speciale licht van deze tijd. 
- Lucy Schaaphok


Afhankelijk van het licht wordt de
schaduwzijde zichtbaar.’

- Nelleke Koot


En er was licht ........
Daglicht            Zonlicht
Tegenlicht         Lamplicht
Kaarslicht         Maanlicht
- Gerda Douma


Hannie Damen schildert portretten.
“Marijn” is een zonnige aquarel,
geschilderd in het licht van de lente.
- Hannie Damen


In the deep of the night there is always
some light – is een van de titels van
de schilderijen die door kleur en contrast
oplichtend werken. Door de sfeer en
lichtheid van de andere schilderijen wordt
nog eens benadrukt dat lichtheid ook
kan bestaan zonder duister en donker,
puur op zichzelf, licht. Licht is er ook in
de meest letterlijke zin van het woord in
de glazen schalen en vazen die bewerkt
zijn met Japans papier verlicht door led
lampjes.

- Joke SchepersRond de kerstdagen meer open

Wij zijn rond de kerstdagen meer open:

zondag 30 november
dinsdag 2 december
woensdag 3 december
donderdag 4 december
zondag 21 december 
dinsdag 23 december

Wees welkom voor de allerleukste Sinterklaas- en kerstcadeautjes!

 

Vanaf 30 september thema 'Weer en Wind' centraal

We hebben ons huurcontract verlengd en dit betekent dus dat Ogenblik de komende jaren blijft bestaan op de Tweebaksmarkt!

De acht kunstenaars en ontwerpers van de kunstwinkel Ogenblik hebben zich dit keer laten inspireren door het onderwerp "Weer en wind". Een thema, dat bijzonder goed past bij deze tijd van het jaar. Hanneke Luit exposeert met sfeervolle foto's van wolken en gefilterd zonlicht, dat in het water weerspiegelt. Joke Schepers gebruikt, zoals ze zelf zegt: "wervelende vlakken en woelende warme kleuren" in haar schilderijen. Het is een losse manier van schilderen, waarbij de vormen door de ruimte lijken te dansen. De winter en herfstkleding van Sjouck de Vries krijgt door de met zeefdruk bewerkte stoffen, een heel eigen uitstraling.

Naast de bovengenoemde kunstenaars is er ook van de andere vijf gastexposanten werk te zien, dat geïnspireerd is door "weer en wind".

De expositie "Weer en wind" is te zien van 1 oktober tot 1 december in de kunstwinkel Ogenblik op de Tweebaksmarkt 70 in Leeuwarden.

Open: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur, zaterdag 11.00-17.00 uur

Graag tot ziens bij Ogenblik!

 

Wat er zoal te zien is in Ogenblik vanaf 30 september

 

Herfsttijloos trotseert weer en wind.
De haas zwemt voor zijn leven.
Onze Brutus is veilig binnen.
Ligt op de vloer en spint.
Ik wens dat het voorjaar begint.
- Gerda Douma


 

‘Wind is onzichtbare energie. Een beetje geheimzinnig. Soms laat het iets bewegen
of laat ons geluiden horen. Door de wind
gaat mijn mobiel pas leven.’

- Nelleke Koot


 

In de herfst kunnen weer en wind hun spel
spelen. Je thuis is dan een veilige en warme haven.
- Lucy Schaaphok


 

In het bos ligt een prachtige oude beuk, geveld door de wind.
De start van een nieuw en lang bestaan.
- Arno van Valburg


 

Voortgejaagd door de wind gaan de mensen en dingen in mijn schilderijen op zoek naar rustiger oorden.
Wervelende vlakken en woelende kleuren zorgen voor vaart.
Vaart die weerspiegeld wordt door een levendige en losse manier van schilderen.
Vormen die lijken te dansen door de ruimte.
- Joke Schepers


 

Weer en wind, elke dag weer anders. Genieten van de wind op je huid en je ogen uitkijken naar steeds wisselende kleuren en formaties van de wolken.
- Hanneke Luit


 

Weer en wind.
Schiermonnikoog.
Spelen op het strand.
- Hannie Damen


 

 

Nieuwe expositie

Sinds 1 mei is er weer een nieuwe expositie. We hebben een nieuwe gastexposant Pyr Bosma en veel werk is er gewisseld. Kom je ook kijken?

 

Pinnen, cadeaubonnen en vvv-bonnen

Sinds kort kun je bij ons pinnen! Wij, maar ook de klanten zijn daar heel blij mee!
Ook kun je cadeaubonnen bij ons kopen en zijn vvv-bonnen bij ons te verzilveren.

 

Bijzondere opening

Op 1 maart openden we officieel weer onze deuren. Een extra bijzonder moment na alles wat we meegemaakt hadden.

Marlijn Nijboer had weer een sproke voor ons geschreven die ontroerend was.
Met een ballon en een grote knal en rondvliegende confettie was de winkel officieel weer geopend.

buitenkant.jpg

 bezoekers.jpg

smsband.jpg

Marlijn.jpg

ballon.jpg

Weer open!

op vrijdag 21 februari gaan we weer open op ons nieuwe adres. We zijn erg blij met onze nieuwe plek. Je bent van harte welkom om te komen kijken! We zijn vanaf 12.00 uur open.
Het adres is: Tweebakmarkt 70 in Leeuwarden, op de hoek van de Oude Oosterstraat.
 

Interview met Ogenblik door Omrop Fryslan

Op 1 maart waren we te gast bij Omrop Fryslan in de studio. Je kunt hier het interview beluisteren:

radiomist-20140301_1000_mp3.mp3

 

Crowdfundingsproject geslaagd

Wat zijn we blij met alle donaties! Heel erg bedankt voor de steun, op welke manier dan ook! Van het geld kunnen we een nieuwe inrichting aanschaffen en een doorstart maken.

 

We zijn een crowdfundingsproject gestart

Wij willen dolgraag weer een doorstart maken. Dit gaat uiteraard geld kosten. Hiervoor zijn we een crowdfundingsproject gestart. Je kunt een donatie doen waar iets tegenover staat.
Help jij ons bij de doorstart?

Hier kun je ons steunen

 

Ons winkelpand is verloren

Aangeslagen zijn we door de brand in Leeuwarden van afgelopen zaterdag. Een aantal van ons waren ter plekke aanwezig maar gelukkig was niemand gedeerd. Het meest vreselijke is het overlijden van de 24 jarige jongen. We hoopten zo dat er niemand meer in de panden zouden zijn. We denken aan de ouders, familie en vrienden van de jongen en leven met ze mee.
Daarnaast leven we mee met de mensen die hun woning verloren hebben. Eén persoon is de lijstenmaker van één van onze kunstenaars. Hij vertelde maar een paar uur voor de brand nog vol trots over zijn huis. Wat kan het toch raar gaan.
Ons pand is onherstelbaar beschadigd. Het dak is ingestort, een militaire brandwagen heeft tonnen water bovenin ons pand gespoten. Onvoorstelbaar, maar voorin de winkel hangen nog schilderijen en de paspop staat nog fier overeind. Op dit moment is er nog instortingsgevaar en mogen we niet bij onze spullen. Het meeste is waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd maar we hopen dat we en wel wat kunnen redden.
Gisteren zijn we bij elkaar geweest en hebben besloten om verder te gaan. Eerst even alles laten bezinken en dan zetten we onze schouders er weer onder. Er wordt ons veel steun aangeboden waar we ongelofelijk blij mee zijn! Samen staan we sterk.
Mocht je ons willen steunen, op welke wijze dan ook, dan horen we het graag!

 

Tweede expositie van Ogenblik

We zetten vanaf 8 oktober 2013 twee van de acht deelnemende kunstenaars “In het Zonnetje”.

Dit houdt in dat de komende 5 weken extra veel werk te zien is van Lucy Schaaphok en Hannie Damen. Hun schilderijen hangen in de etalage en op de begane grond.

De bovenverdieping is gevuld door het nieuwe werk van de overige kunstenaars en de gastexposanten.

Het werk van Lucy Schaaphok is dynamisch, kleurrijk en met veel beweging . Lucy werkt met een snelle toets en mengt nauwelijks verf op een palet. De bestaande kleuren zet Lucy direct op het doek en als er wel sprake is van mengen dan gebeurt dat op het doek of op het papier zelf. De werken worden geschilderd met acryl op doek of papier en af en toe met gouche en inkt.
Het werk van Lucy is ook te huur en van een aantal schilderijen kan men een giclee bestellen.

Hannie Damen schildert portretten “mensen zoals ze zijn”. Een portret gaat leven als het karakter en de stemming van de persoon te zien zijn, dus als het portret een emotie weergeeft. Hannie schildert het portret met aquarelverf en ook gebruikt ze aquarelkrijt en houtskool, waarbij ze er in slaagt het wezen van de geportretteerde te laten zien.
Hannie heeft een heel eigen stijl ontwikkeld en werkt in opdracht, waarbij ze dan gebruik maakt van foto’s die door Hannie zelf gemaakt worden.

Foto's van de expositie:

Photo: We hebben de expositieruimte weer opnieuw ingericht. Allemaal nieuwe werken, andere plekken en een nieuwe etalage. Komt het zien!

IMG_5593.JPG

 

Sproke voorgelezen tijdens de opening

Speciaal voor ons heeft Marlijn Nijboer een sproke geschreven. Marlijn is taalkunstenaar en verhalenverstelser en schrijft vele prachtige sproken die je ook kunt vinden op haar website: www.zinnenkunst.nl

Sproke: Ogenblik

Er was eens een meisje dat fantastisch kon dromen. Uren en uren kon ze in het gras liggen fantaseren, op een stoel zitten verbeelden of desnoods op een trap. Ze droomde zichzelf een kunstige jurk vol met bloemen en bijen, een ketting van honing en een hoedje van drop. En omdat ze het heerlijk vond om zo bezig te zijn, droomde ze nog even door. Schilderde in gedachten een stoel van roze veren, met armleuningen als leeuwenpoten en een tijgerprintje achterop. Prachtig, besloot ze, en tijd om de fotograaf te wenken die ze in de verte voorbij zag rennen. 'Een ogenblik', riep hij. En toen werd ze wakker, en bleef ze zitten met het raarste woord dat ze ooit had gehoord. Een ogenblik.....wat zou het zijn. Ze vroeg het aan haar vader die niet hield van dromende dochters. 'Dromen zijn maar even', zei hij altijd, 'wakker voor het leven'. 'Kom op, aan de slag.' 'Een ogenblik', zei hij nu, 'is maar even'. Het meisje vond het raar. Een ogenblik hetzelfde als een droom? Ze besloot dat het onzin was wat haar vader zei, en vroeg het aan haar moeder. 'Een ogenblik', zei deze, 'is een blik vol met ogen, die allemaal in de gaten houden of jij mij hebt bedrogen'. Een blik vol met ogen, in de gaten houden, bedrog...... 'Welke gaten', vroeg het meisje zich af, en omdat ze er niets van begreep, besloot ze een ogenblik te schilderen. Heel voorzichtig, met het puntje van haar tong uit haar mond, schilderde ze een prachtig blik in de mooiste kleuren. Het blik was zo groot dat er wel honderd ogen inpasten, en misschien nog wel meer. Toen het klaar was, ging ze er naar zitten kijken. Voorzichtig haalde ze één oog uit het blik, en nog één, en nog één...... Stel je voor dat ze met al die ogen zou kunnen kijken, hoe fantastisch zou dat zijn. Alles wat ze wilde, zou ze kunnen zien, zonder te dromen, gewoon in het echt. 'Kunst', zei een dame, die toevallig voorbij liep. 'Niks kunst', dacht het meisje, 'echt', maar de dame bleek hardnekkig en bleef bij haar staan. 'Mag ik daar een ogenblikje op werpen?', sprak ze guitig. En terwijl ze bleef staan, zag het meisje hoe de dame haar ogen bijna dicht kneep om daarna heel lang naar haar schilderij te turen. 'Een uniek lijnenspel', zei ze 'sprekende kleuren, en ook mooi hoe hier met licht en schaduw wordt gespeeld'. 'Figuratief. Ik zie zekere invloeden van grote schilders. Ga zo door.' Stomverbaasd keek het meisje de dame aan. Zou je, door je ogen bijna dicht te knijpen, werkelijk zoveel kunnen zien in haar ogenblik? En was die manier van kijken dan een ogenblikje? Voorzichtig deed ze haar ogen bijna dicht en keek door de haren van haar wimpers, naar het ogenblik dat ze geschilderd had. Bijna viel ze om van verbazing, want de dame had gelijk. Niet dat ze hetzelfde zag als zij, maar toch.

Ze zag in een ogenblik

een prachtige stoel van het mooiste hout,
een kleurrijke ketting in rood, groen en goud,
zes schilderijen in lijsten gezet een beeld van een meisje,
kunstzinnig portret in een droom van een jurk, en dacht 'dat ben ik'

Toen ze haar ogen weer open deed, stonden er allemaal mensen naar haar te staren. 'Dat moeten jullie ook eens doen', zei het meisje, 'een ogenblikje werpen op een ogenblik'. 'Het lijkt wel alsof ik droom.' Toen ze dat zei, wist ze dat haar vader gelijk had. Een ogenblik was hetzelfde als een droom. Maar hij vergiste zich ook, het was niet voor heel even, maar voor een heel leven. Ze had immers een ogenblik voor zichzelf gemaakt, waar ze altijd naartoe kon om de allermooiste dingen te zien. En ze wist precies hoe ze daarvoor moest kijken. De ogen bijna dicht, dwars door de zijdezachte haren van haar wimpers. Kunst. Nee echt!

Voor Ogenblik, bij de opening op 7/9/13 © marlijn nijboer www.zinnenkunst.nl

Foto's van de opening