Expositie "Herfst".

september-november 2016

Wat was er zoal te zien op deze expositie?

De vakantie is voorbij en af en toe kunnen we nog even nagenieten van de zon. Hier en daar beginnen de eerste tekenen van het najaar, de herfst, al weer zichtbaar te worden. De gekleurde bladeren in het werk van Nelleke Koot lijken in een wervelwind op het handgeschepte papier rond te draaien. Zij gebruikt een zelf ontwikkelde collagetechniek, die tijdens het papierscheppen wordt toegepast. 


Hanneke Luit heeft een prachtige herfstfoto gemaakt bij het gedicht “Vogels” van Jan Hanlo: 

“Wiekelwakke vlindervleugels? 
Grijs of terracottakleurig 
Hemelsblauw of bleek als schelpen? 
Fladderen om bloemenkelken.? 
Naast een glad en zwart stuk marmer? 
Rusten door de zon verwarmde? 
Kopergroene hagedissen.? 
Soms ziet men een adder glippen? 
Fraai maar kwalijk om zijn beten 
Zigzagzigzag gaan zijn strepen.? 
‘t Sieraad dat de bomen dragen? 
Zijn hun ambergele blaren? 
En te midden van dit lover? 
Zitten geelgeveerde vogels.? 
Laten hier hun klanken dwalen 
Tureluren dromend samen.” 

Sjouck de Vries heeft haar eigenzinnige kledingontwerpen aan het komende najaar aangepast. Ze drukt afbeeldingen van vogels, bomen en bladeren op de zelfgeverfde stof van de kleding. 
Ook de andere kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik hebben zich laten inspireren door de herfst. 

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Hinke van der Werf met schilderijen gebaseerd op de Haagse School, Ingrid Brunsting met bijzondere beelden van klei en andere materialen, Thea Hoek met prachtig koperwerk. Meer informatie over hen is ook te vinden op onze Facebookpagina.
En onze vaste exposanten Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmansmet haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl
 

 


Dit gedicht en vooral de woorden wiekelwakke vlindervleugels en ambergele blaren inspireerden Hanneke Luit. Zij voegde foto’s van vlinders samen met een opname van een eikenboom in herfsttooi. 

- Hanneke Luit
 

- Sjouck de Vries

Genieten van de herfst.
Genieten van een  gedicht.
Genieten van koffie met een bonbon.

Schilderij '1 voor jou en 1 voor mij' olieverf op paneel.

- Gerda Douma

Wervelwind 
collage, handgeschept papier 

- Nelleke Koot


Voor het thema herfst schilderde Hannie Damen een portret van Anna, een meisje met haren in de kleur van herfstblaadjes

- Hannie Damen

Vogels,veren, bladeren, amberkleurig, turquoise. 
Schilderijen met gelaagde kleurige vogels en schilderijen met veelkleurige bladeren.

Vazen met veertjes en Japans papier. 

Lucky birds van klei in de mooiste kleuren liggen prettig in je hand.

En  het spreek woord zegt :Beter een vogel in de hand dan tien in de lucht.


- Joke Schepers

Fladderend door het leven met lichtheid, de kracht van vlinders


- Lucy Schaaphok
 

Expositie "Blik op oneindig"

 

Wat is er zoal te zien in deze expositie?


 De nieuwe expositie in de expositieruimte van Ogenblik heeft als thema “Blik op oneindig”. Dit onderwerp wordt heel letterlijk opgepakt door Gerda Douma met haar schilderij “Blik op oneindig Leeuwarden.” Zij maakt olieverfschilderijen op doek of paneel. Naast landschappen, schildert zij vooral oude voorwerpen, die sporen van de gebruiker vertonen, zoals antieke tegels, lege en gevulde kommen en antieke schalen van aardewerk. Haar werk is voor iedereen herkenbaar.

Hannie Damen geeft Marilie, portret van een jong meisje, een “blik op oneindig”. Dat wat in de toekomst gebeuren kan, ligt nog geheel open. Zelf schrijft ze bij deze aquarel: “Blik op oneindig, wat zijn ze lijvig..., meisje met beren, wat kan je nog deren?

De blik op oneindig en wegdromen in "fantastische landschappen" geeft een heerlijk gevoel. Het geeft de verbeelding de ruimte maar ook de onbeperkte mogelijkheden. De landschappen lijken zo verstild, terwijl alles in de natuur toch in beweging is. Lucy Schaaphok vertoont in deze expositie ander werk dan gebruikelijk: verstilde vergezichten, waddenkleuren en blauwe luchten.
Naast bovengenoemde kunstenaars hebben ook de andere maten van Ogenblik zich laten inspireren door dit thema: Hanneke Luit met kleurrijke foto’s, Nelleke Koot met oneindig veel vogeltjes, Arno van Valburg met mooie meubels, Sjouck de Vries met kunstige kleding en Joke Schepers met haar sfeervolle schilderijen.

De expositie: “Blik op oneindig!” is te zien tot 4 september 2016 in kunstwinkel Ogenblik.
 

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Tineke Szarzynski met beelden van steen en hout en objecten van giethars en herbruikbare materialen (abstract en figuratief), Gerrie Paulusma met schilderijen met bloemen en andere kleurrijke schilderijen. Marjan van Schaik met prachtige objecten en schalen van glas.
En onze vaste exposanten Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmansmet haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

 


Joke schepers heeft schilderijen en collages gemaakt. En daarbij de verschillende blikken van mensen gevangen. Naar binnen gekeerde blikken, open blikken, tevreden blikken, verwachtingsvolle blikken. Blikken die ontroeren, blikken gericht op de toekomst. Blikken op oneindig.

- Joke Schepers
 

 

Marilie.

Blik op oneindig

wat zijn ze lijvig...

meisje met beren

wat kan je nog deren?
 

- Hannie Damen


Blik op oneindig en tegen de stroom in.
Gemengde techniek, collage van Japans papier, acrylverf op doek

- Nelleke KootDe blik op oneindig en wegdromen in "fantastische landschappen" geeft een heerlijk gevoel. Het geeft de verbeelding de ruimte maar ook de onbeperkte mogelijkheden. De landschappen lijken zo verstild, terwijl alles in de natuur toch in beweging is. Lucy Schaaphok vertoont in deze expositie ander werk dan gebruikelijk: verstilde vergezichten, waddenkleuren en blauwe luchten.


- Lucy Schaaphok


 

Blik op oneindig, verstand op nul, dagdromen, navelstaren, kortom een moment voor jezelf, soms heb je dat even nodig.


- Hanneke Luit


 

Blik
Blik op
Blik op oneindig
Blik op oneindig Leeuwarden.


- Gerda Douma

 Expositie Minsken, Minsken! 

 

Minsken, Minsken!

Het meest boeiende aan mensen is dat ze enerzijds zo verschillend lijken en dat er tegelijkertijd bijzonder veel overeenkomsten te ontdekken zijn. Vaak wordt gedacht, dat wat je aan de buitenkant ziet, alles vertelt over het innerlijk van de mens. Toch blijkt dit regelmatig niet het geval. Je open stellen en je laten verrassen door allerlei mensen, blijft een leuk en interessant proces.

Tijdens de expositie “Minsken, minsken!” in Kunstwinkel Ogenblik zullen de meeste bezoekers ook door het tentoongestelde werk verrast worden. Zo hebben de portretten van Hannie Damen een sterk karakter. Zij weet de uitstraling van de afgebeelde personen heel natuurlijk weer te geven. Het portret is duidelijk meer dan een plaatje. Hannie maakt gebruik van de aquareltechniek, die ze op een heel eigen wijze heeft ontwikkeld. Het resultaat is, dat de portretten diep van kleur zijn .

Hanneke Luit heeft bijzondere foto’s van mensen in “gewone” situaties. Zelf zegt ze: “Wat is er leuker dan het fotograferen van mensen in het dagelijks leven, gewoon zoals ze zijn: op reis, bezig met hun hobby, thuis, op straat, blij, verdrietig, oud en jong, groot en klein.” De foto met de vele drukke mensen op het station heeft Hanneke zo gemaakt, dat het “gewone” toch enigszins vervreemdend werkt.

De mensen in de schilderijen van Nelleke Koot zijn vooral interessant doordat er voor de kijker nog veel zelf in te vullen is. Het gebruik van de felle kleuren geeft het werk een exotisch tintje. De afgebeelde personen zijn geen van alle perfect, maar juist daardoor uniek in hun schoonheid.

De expositie “Minsken, Minsken!” is vanaf nu tot en met 24 november te bewonderen. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag van 12.00 – 18.00 uur en zaterdag van 11.00 – 17.00 uur.

Verder is er weer werk van verschillende gastexposanten te zien zoals Saskia van Montfort met prachtige dierenzeefdrukken, Marsha Schellevis met glaskunst. Ook weer bijzonder werk van onze vaste gastexposanten: Dick Dijkstra met zijn kunstige lampen, Gelske koopmans met haar keramiek en Elbrich Wind-Wartena met haar mooie leren tassen. Kijk voor meer informatie op www.ogenblik-leeuwarden.nl

Saskia van Montfort gaat aan de slag in de winkel met zeefdrukken op 30 september. Kom haar zien werken en leer meer over zeefdrukken.

 

Wat was er te zien tijdens deze expositie?


 

Mensen spelen bijna altijd een rol in de kleurrijke schilderijen van Joke Schepers. Soms archetypisch dan weer summier aangegeven met enkele lijnen en vlakken.Voor deze expositie heb ik speciaal een serie Minsken gemaakt: collageschilderijen in aardtinten met bladgoud en koper als accent.
- Joke Schepers


Tjeerd, dierenvriend.
Kwibus, mensenvriend.
Lekker warm op'e knibbels.
Genieten allebei.

- Gerda Douma


Hoeveel mens is de mens? Hoeveel is de mens zichzelf? Hoeveel houdt de mens van zichzelf verborgen? Hoeveel mag er zichtbaar zijn? De verborgen mens...
- Lucy Schaaphok

Mijn schilderijen zijn nog niet helemaal af. Je kunt het beeld daarom zelf aanvullen.

Geen van de afgebeelde vrouwen zijn perfect,. Juist niet-perfecte mensen, vind ik zo mooi!

- Nelleke koot


Wat is er leuker dan het fotograferen van mensen in het dagelijks leven, gewoon zoals ze zijn:  op reis, bezig met hun hobby, thuis, op straat, blij, verdrietig, oud en jong, groot en klein.

- Hanneke Luit


Hannie Damen schildert portretten.
Haar stijl kenmerkt zich door een natuurlijke weergave van de persoon en diep doorgewerkte kleuren.
Ze werkt in opdracht.

- Hannie Damen