Wat is er te zien op deze expositie?


Expositie "Dichtbij" tot 19 april 2019 

“Dichtbij, niet ver, op korte afstand, nabij, vlakbij” is het eerste thema van de nieuwe serie exposities in 2019 georganiseerd door kunstwinkel Ogenblik. Dichtbij zegt iets over afstand van plaats of tijd, maar kan ook overdrachtelijk gebruikt worden, meestal om aan te geven dat iets of iemand je dierbaar is. De kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik laten de verschillende zienswijzen op meerder manieren zien.

Allart Okx heeft het lichtobject “DNA-02” ontworpen. “Het is het tweede "dna" lichtobject van mijn hand en past uitstekend bij dit thema, want laten we wel wezen, kunnen we nog dichterbij onze roots komen dan ons eigen dna?” DNA-02 is een langzaam en subtiel van kleur veranderende lamp, welke is te dimmen door handoplegging.

Dat het thema “Dichtbij’ verschillende kunstenaars uitnodigt om de afbeelding van dichtbij en/of uitvergroot weer te geven is ook te zien bij het werk van Hanneke Luit met haar kleurrijke close-up foto’s en in de zwart-wit pentekeningen “krab” en “schelp” van Nelleke Koot. Van heel dichtbij iets fotograferen of tekenen levert vaak bijzondere beelden op. De verschillende structuren van het weefsel, de bladnerven (Hanneke Luit) of van het zand (Nelleke Koot) leveren een vervreemdend en/of grafisch effect op.

Gerda Douma heeft een aantal olieverfgeschilderde objecten gemaakt. Haar afbeeldingen zijn niet alleen van dichtbij weergegeven, maar lijken de kijker ook te vragen dichterbij te komen, zodat je alles goed kunt bekijken.Haar serie antieke tegeltjes kun je zelfs even in je hand nemen. De beukenhouten meubels van Arno van Valburg zijn door de bijzondere nerftekening ook zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken.

Sjouck de Vries denkt in tijd en geeft aan dat de lente (Pasen) dichtbij is. Ze doet dit door met bloemen, vogels en hazen op haar bijzondere kledingstukken te zeefdrukken. Daarnaast heeft zij een aantal bouwseltjes en beeldjes van natuurvondsten (foto rechtsboven). Door een vergrootglas kun je ze van heel dichtbij bekijken.

Elbrich Wartena voelt zich zeer betrokken, dichtbij het Wad. “Het is een inspirerende omgeving en kent vele ‘gezichten’ , het verschil in tij, het geeft zich bloot in kleur, water en land. De structuren die door de getijden ontstaan hebben overal ter wereld eenzelfde karakter. Laagjes die ontstaan door afzetting van sediment waarop voorzichtig nieuwe vegetatie ontstaat.” Haar werk is zwart-wit, met (riet)pen en inkt in pure lijnen.

Hannie Damen heeft 12 portretten van dichtbij getekend. “Het zijn portretten in houtskool van 12 vrijwilligers uit de 12 dorpen van voormalig Kollumerland. De vrijwilligers zorgen voor leefbaarheid in steden en dorpen. Ze zijn dichtbij en staan midden in de maatschappij “.

De expositie “Dichtbij” duurt tot 19 april 2019. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Dichtbij_kopie_2.png

Dichtbij_kopie.png

"Dinnertime" van Allart Okx

Dinner_time.jpg

Trump_en_Merkel._minder_mb_1.jpg

"Wereldleiders" van Hannie Damen

Expositie Contrast

Het is elke keer weer verrassend hoe de kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik een eigen interpretatie geven aan het thema van hun exposities. Ook deze keer heeft iedereen weer een heel eigen invulling gegeven aan het thema “Contrast”.

still_kopie.jpg

"Still" van Hanneke Luit